20.9.14

Saagirohke jahihommik

20. septembri ühisjahi päev väärib meeldejätmist, sest saagiks langes viis ulukit. Hirvelehma ja -vasika küttis Kerli Mägi, hirvelehma Riivo Nael, hirvepulli Kalle Voog ja põdrapulli jahikülaline Jukka Rautio.
Ainus, mida võib selle hommiku põhjal tõdeda, on see, et meie seltsi jahihooaeg on alanud tormiliselt, sest gruppidele jaotatud lubade alusel peetud jahtidest oli eelnevalt saagiks saadud juba viis punahirve. Kahjustuskohast RMK männinoorendikul oli enne ühisjahti kütitud üks põdrapull.

Niisiis, läheme tänase päeva juurde tagasi. Esimene teade tuli sellest, et Kerli on näidanud klassi ja küttinud hirvelehma ja -vasika. Kerli enda jaoks hirvedebüüt. Keda küll selline jahiõnn külmaks jätaks?

Värske hirveküti jahiõnn võttis tal esialgu näo tõsiseks, naeratused tulid veidi hiljem...

Järgmine teade tuli sellest, et meie jahikülalised on lasknud põdrapulli. No küll vedas meestel, tulla kaugelt Saaremaale jahti ja lasta kohe trofeeloom.

Kusagil kaikus uudis, et Kalle olla küttinud hirvepulli. Olevat läinud veidike rappa, kuid koos Endel Heinlaga, kes seda kanti tundis, leiti kütitud uluk peagi üles. Kutsuti mehi appi, sest saagi kõvemale pinnasele toomiseks pidavat olevat maad oma 700-800 meetrit. Endel andis poegadele Karlile ja Sandrile korralduse panna käima traktor ja appi tulla. Käsk olevat aga vanem kui ükski meist ja peagi kuuldus taluõuest  mootorimüra. Traktori järel matkasid pulli välja tooma Kristjan, Olav, Eerik ja Toivo. Kuna tee ei lõppenud ega lõppenud, siis otsustas Eerik, et enne tagasipöödumist tehakse GPS abil kindlaks, kui pikk see teekond tegelikult on. Täpne aparaat näitas, et üks ots oli 2,08 km, seega pidid mehed pehmes lodus võsa trotsides maha kõmpima üle 4 km. Vahepeal helistas jahijuhataja Aarne ja küsis, et kas ikka tulete kohale või hakkasite seda hirve kohapeal praadima? Kogu aktsioon võttis aega oma poolteist tundi, ent saak sai välja tassitud. Kuid milline lastud uluk see ikka metsa jäänud on? Fotodelt on näha, millisel maastikul see neljakilomeetrine matk läbi viia tuli.

Kui seda metsa ees ei oleks...

Kui seda traktorit võtta poleks...

Higised mehed käisid jalad risti traktori järel. Siis saabus teade, et see polegi veel kõik. Riivo olevat küttinud hirvelehma. No mis sa kostad, jalad hakkasid justkui iseenesest pehmes pinnases kiiremini liikma! Vaatamata sellele, et särgid seljas niiskusid higist üha enam. Juba viies saakloom sel hommikul! No on alles jaht!

Miks ei peaks Kalle naeratama? Küllap on ka medal soolas.

Kalle sõnul on tal see esimene hirvetabamus. Aga ilus tabamus muidugi. Kui kogu saak oli kokku tassitud, siis sai tehtud ka üks ilus ühispilt. See päev väärib järeletegemist!

Eduka päeva finaal
Fotod: Kristjan Teär