22.1.12

Lähim metsaelanik, keda talvel söödetakse

Jahimehed mitte ainult ei küti loomi vaid viivad läbi ka loomade loendusi (põhiliselt mitmete jälgede põhjal) ja talveti tassivad loomadele toitu. Me kõik oleme näiteks ka tihaseid söötnud, jahimeestena kindlasti.
Mida lindudele pakkuda?
Rasvatihased, sinitihased, puukoristajad ja rähnid on tänulikud sobivasse kohta riputatud pekitüki eest. Rohevindid, musträstad, siisikesed ja leevikesed peavad kõige enam lugu päevalilleseemnetest.
Enamikule nimetatud lindudest sobivad magedast searasvast ja teraviljahelvestest ning seemnetest segud, mida saab vormides või karpides pakkuda.
Toidulauale võib panna ka toalindudele mõeldud toidusegusid, pähkleid ja saiapuru.
Linnutoidu valmistamiseks pole soovitav kasutada margariini, sest selles sisalduvad muundatud taimsed rasvad kahjustavad nii lindude kui ka inimeste tervist. Lisaks sellele on lindudele ohtlik margariini suur keedusoola sisaldus.
Kuigi meie talilinnud oskavad janu kustutada lund süües, kulutab lume sulamine organismi niigi nappe energiavarusid.
Tõeliseks maiuspalaks on tihastele rasvane hakkliha, mis liiga kiiresti ei külmu ja mida tasub toidulauale panna väike kogus korraga.
Tekst: Virumaa Teataja 
Akna taga on lindude toidu ümber askeldamist ja kaklemist mõnus jälgida. Ja kel meeldib linde pikemalt jälgida, nendel võimalus osa võtta aialindude loendusest, mis mõne päeva pärast toimub.
Eesti Ornitoloogiaühing kutsub kõiki linnusõpru osalema 28. ja 29. jaanuaril toimuval talvisel aialinnuvaatlusel TALV 2012mis on üleeuroopaline. Osaleda võivad kõik, kes tunnevad huvi koduümbruses tegutsevate lindude vastu. Määramise hõlbustamiseks võib kasutada linnumäärajat ja binoklit. Lisainfo SIIT.
Allpool paar fotot õnnetust sinitihasest, kes rabeledes kergitas söögimaja katust ja jäi lõksu. Kõhu sai väga täis, aga loendamisel oleks ta ainukeseks linnuks jäänud. Peale poseerimist sai ta kiiresti vabaks lastud. Fotod tegi Evelin Vaik.