15.11.14

Jaht läheb järjest põnevamaks

Iga jahipäeva möödumisega lisandub põnevust, sest olukorras, kus enamus ulukitest kütitud, näeme kõiki neid liike, mida enam küttida ei saa. Alanud on valiklaskmine, kus viga kellelegi ei andestata. Nii jookseb meie ajudest hulgi välja põdralehmi- ja vasikaid, näeme kühvelsarvedega hiigelpulle, kelle küttimist sel hooajal ette nähtud ei ole ning lõpuks laiutavad meie ees hirvelehmad, justkui teades, et nende laskmise limiit on täis mis täis.

Hommik tundus algul küll tühjana nagu alati, ent esimese aju lõpus ootas meid üllatus: kohale olid saabunud keskkonnainspektorid. Tänane kontrollreid keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haameri eestvedamisel oli täis viisakust ja naljaviskamist, nii ei tundunudki, et meid on kontrollima tuldud. Tahes-tahtmata meenusid vanematele meestele ENSV päevad, mil keskkonnainspektor tuli metsa ja hakkas ilma end tutvustamata ja täiesti põhjendamatult jahimeeste peale röökides oma tööd tegema. Justki oleks hetkega terve karja pätte kätte saanud.
Seekordne kontrollreid oli põhjalik, selle käigus saime ise ka kindlust juurde, et meie asjad on korrektselt vormistatud ja jahimeestel dokumendid korras.

Esmalt kontrolliti kõige "kahtlasemana" tundunud jahimehi ja oma paberid pidid ette näitama Kalev Teär, Toivo Vaik ja Endel Pank (kollase mütsiga). Kuna neil olid asjad korras, hakati kontrollitavaid nimekirjast välja hüüdma juhuvalikut kasutades.
Foto: Tiit Mägi

Nagu eelpool sai nimetatud oli meil käes aeg, kus tuleb teha valiklaskmist. Seega oli kütiliinil päris igav, eriti siis kui mets hõre ja juba eemalt sai veendutud, et järjekordne ajust väljuv uluk tuleb lasta mööda, et ta saaks metsaelu nautida vähemalt järgmise jahihooajani. Ega siis jäänudki muud üle kui teha fotokaga mõningaid klõpse niisama tühjatähja peale. Samas võib sellisel viisil saada ka päris huvitavat pildimaterjali.

Huvitav, mida emake Loodus selle kujutisega küll öelda tahtnud on?

Kui päev oli juba päris õhtusse veeremas ja saagi puudumine hakkas juba naljanumbriks muutuma, võeti taas kätte jahipiirkonna kaart ja peiliti peidus olevad ulukid paberilt välja.

Ehkki Kaljo, jahijhataja Aarne, Olav ja Tiit juhtisid kindlatele põtrade elukohtadele tähelepanu, leidis seltsi vanim tegevjahimees Kalev, et põdrapullid elavad hilissügisel just sealapool kandis

Tühja jahipäeva häbist päästis meid täpse käega kütt Tiit Ennemuist viimases ajus
Fotod: Toivo Vaik