15.7.13

Seajaht söödaplatsilt

Netiavarustest leitud hea video jahimehest, kes kütib sigade söödaplatsilt looma.

Sigade söödaplats on üldjuhul rajatud selleks, et suvisel ajal hoida loomi põldudest eemal. Ja talvel paksu lume korral hoida sigu tugevana. Söödaplatsilt on hea ka loomade arvukust ja liikumisharjumusi jälgida. Muidugi on lihtsam nii ka nende arvukust kontrolli all hoida.


 

Soomlaste tehtud videos on hästi näidatud, kuidas söödaplatsi juures käib varitsus, kuidas kuulatakse hääli ja nuusutatakse tuult, jälgitakse ilma ja hämardumise kulgu. Jahimees ka kommenteerib oma tegevust, hästi selgitab, miks ta kohe alguses esimeste loomade saabumisel ei asu kõmmutama. Nii see käibki. Loomade soo ja vanuse kindlakstegemine, selgitades välja, keda võib küttida. Ja õige ajamomendi ja -vahemiku passimine, mil loom on heas asendis nii, et lask õnnestuks. Samuti hinnatakse loomade tervislikku seisundit. Kui on loomi mitu, siis on võimalik ka saaki valida, esimest ettejuhtuvat looma tavaliselt kohe maha ei niideta.

Rahulik jahimees on. Lõpus ainult ei taipa, miks ta loodab, et peale lasku loomad veel platsile tulevad...

Lisaksin veel, et enne sellist jahti üldjuhul eelneb ka pikaajaline vaatlus päevade või nädalate kaupa, et selgitada välja, millal sead söödaplatsi külastavad. Et jõuda eesmärgini, tuleb platsi külastada vähemalt ülepäeviti, tihti isegi iga päev (kui lumesaju perioodil võivad jäljed ruttu kaduda). Lisaks kulub aega toidu varumisele ja kohaleveole. Kümnest tornis passimise korrast vaid kahel-kolmel võib sigu näha. Suvel on üldjuhul loomadega kohtumine lihtsam, aga kõiki loomi lasta ei või. Näiteks emiseid võib alles siis lasta, kui põrsad iseseisvamad. Talvel aga on valgustingimused nigelad. Vaid lumevaip ja kuuvalgus on vahel abiks, kottpimedas ei ole söödaplatsil midagi teha.

Nõrganärvilistel palume mitte vaadata.



Vaata lisa filmitegijate veebilehelt taigastar.com ja Youtube kanalit Taigastarvideos.