18.9.17

Mõningaid näiteid punahirve väärarenguga sarvepaaridest

Alati tekitab jahimeestel küsimusi see, et kui on küttimisloal märge "sarvede väärareng", siis mida see täpselt tähendab. On ebatraditsioonilise kujuga sarvepaare, on vanaloomade sarved, mis teevad juba taandarengut, on karvaste sarvedega loomi, seda me kõik teame. Jahimees kardab teha lasku kui ette juhub suur üleval otsas harksarvega hirvepull, kuid alati ei ole ka suured sarved sellises arengus, et neist kasvaks väärt trofeed. Vaadata tuleb ka uluki kehakuju ja kui selle järgi on loom vanem kui 2,5 aastat, on see loom kütitav.
Samas võib juhtuda, et kui pull möllab metsades edasi, kandub väärareng üha rohkem edasi ka tema järglastele. Just krooni areng on see, mis määrab sarve tulevase trofeeväärtuse. Niinimetatud "keskeas" ragulkadega pullid kuuluvad küttimisele.

Arne Saagpakk saatis blogisse mõned pildid, mille on hirvepullid, keda tuleks küttida just väärarenguga märgistatud jahilubadega. Loomulikult tuleb kindlalt veenduda, et tegu on ikka seda tüüpi sarvede ja üle 2,5 aastase isendiga. Allpool siis kolm fotot.


Kolm näidet kütitavatest ragulkadest



Siinkohal jääb kõigile küttidele soovida vaid rahulikku seiramist ja õige looma tabamiseks kindlat kätt!