25.1.20

Täna tegid saaki vanemad jahimehed

Oli hooaja viimane päev, mil oli võimalus veel kõiki liike hirvi küttida. Päev algas keskkonnainspektorite külaskäiguga. Kuna neid sel hooajal veel meie mail käimas pole nähtud, siis oli heameel kahepoolne. Meid ei olegi unustatud! Aga elu on igati edasi läinud, ka e-kontroll toimib. Paar minutit, vajalikud dokumendid pildistatud ja inspektorite heade soovide saatel metsa. Kui kellegi dokumentides mingit jama leidub, siis tõmmatakse ta liistule eraldi ja jahikaaslased seda pealt nägema ei pea. Kergenduseks seegi.

Keskkonnainspektorid pidasid meid kinni vaid paar minutit
Foto: Kristel Hani

Aga nagu ikka, algas päev tühja ajuga. Soojenduseks. Teisest ajust sirutas hirvepulli maha Aarne Mesila. Sellest ajust sai teha veel järelduse, et hirvepopulatsiooni tundub piisavalt olevat, sest igast võimalikust kohast, kus kedagi parajasti passimas polnud, murti välja.

Aarne: "Kui su peale tormab ikka kaheksapealine pullikari ja sa pead ühe valima, läheb ikka kuradima raskeks küll. Ma võtsin selle kulunud sarveotstega kakleja."

Foto: Arne Saagpakk

Edasi suunudusime Karujärve poole ja kütiliini tarbeks sai valitud kõrgepingetrass. Hea lai maa laskmiseks. Seal tegi selle hooaja viimasel päeval hirvajahi debüüdi Toivo Vaiküle liinitrassi jooksis pea kümnepealine kari ja tegutseda tuli kiiresti. Maha jäi kaks hirve. Rohkem ei jõudnud.

Toivo: "Juba pikemat aega tundsin häbi, sest teised lasevad ja minu ette ei  ilmu midagi. Tänase päeva tulemusel julgen juba peegli ees juukseid kammida."
Foto: Ott Lõugas

Pehme talv viis "mullaproovi" võtma isegi Olavi massina. Madise abiga saadi õnneks maakera pindmise kihi peale tagasi.
Foto: Kristel Hani

Aga pauke käis veel, keegi hõikas raadioeetrisse, et ajus on kümnepealine metsseakari. Ega muud kui tuld ja kahe langenud kärssnina autoriteks said Endel Pank ja Peep Kuus

Peep on meil teada-tuntud snaiper, aga Endel oli ise ka ehmatanud, et mats seale pihta läks. Endel: "Seal ta lidus igavese vilega võsavahel langil, ei mina uskunud, et  niiviisi seatraavi pealt lastes pihta saan. Aga ju siis oli vanameeste jahipäev!"
Foto: Toivo Vaik

Aga päev tõi veel muudki ja kähriku küttimisega sai maha Arne Saagpakk. No ei lase ilmaeit loomal magada, sest õige jaanuari puhul poleks ta jahimaadel ringi jooksnud.

Midagi pole teha, seakatk veel päris taandunud pole. Katkuproovi võtavad Kristel, Endel ja Ott
Foto: Janika Kinks

Veel üks mõnus jahipilt siia. Apollol hakkas igav kui parajasti loomade tagaajamist ei toimunud. Nii pidas ta hiirejahti, mida seal ikka molutada, aeg on raha! Tee äärde jäi oma kümmekond meetrit kaabitud ja tuhnitud maad, mis nägi välja selline, nagu oleks metssiga sealt midagi otsinud.

Foto: Toivo Vaik

Selline sai siis 2019/2020 jahihooaeg. Kohustused täidetud, külmikud igat marki toodetest pungil. Mõnus jahiaeg oli, seda ennekõike seltskonna mõttes. Hea kõhutäis naeru sai igast jahist kaasa viidud.

Aga kuna seaduseandja on jätnud võimaluse sel hooajal küttida hirvepulle kuni veebruari keskpaigani, siis saame hooaja lõpu jahi tarbeks kokku 15. veebruaril kell 9. Sel päeval kütime kõiki hirvepulle, kes laskeulatusse satuvad ilma meie enda kehtestatud sanktsioone kartmata. Oleme korralikult kinni pidanud kõikidest kokkulepetest ja nüüd siis laseme korraks rihma lõdvemaks.

KOHTUME JAHIL!