5.12.12

Saarlane.ee valmistub suureks hundijahiks

Saaremaa jahimehed kavandavad suurt hundijahti niipea kui viimaste päevade pea katkematu lumesadu lõpeb ja üles õnnestub võtta selged hundijäljed.

"Lumesadu tuleb hundijahile kahtlemata kasuks, sest jäljed saab kergemini tuvastada, kuid kuna viimastel päevadel ja öödel on kogu aeg lund sadanud, siis pole õnnestunud selgeid jälgi üles võtta," lausus Saarte Jahimeeste Seltsi tegevdirektor Ilmo Torn portaalile saarlane.ee "Hoiaks kasvõi kaks ööd ilma ja ei sajaks, õnnestuks suurem hundijaht ilmselt korraldada. Aga lumi on kiusanud ja katab jäljed kiiresti kinni."

Ilmo Torni sõnul saab suurjaht teoks kohe, kui kuskilt on avastatud selged hundijäljed. "Ega siis enam oodata ei saa, jahimehed aetakse kiiresti kokku, sest hundid liiguvad väga kiiresti. Ööga jõuab hunt kuni 50 kilomeetrit ringi liikuda ja seepärast on jahimeeste kiire kokkuajamine ka vajalik," selgitas Ilmo Torn. Tema sõnul on viimasel ajal hundijälgi avastatud Mustjala kandist.

Sealsamas tekitasid segadust ja kuulujutu hundikarja liikumisest hulgaliselt leitud jäljed, mis osutusid hiljem koerade omaks. Seda enam, et hundid reeglina karjakaupa ei liigu.

Ilmo Torni sõnul ei oska jahimehed hinnata palju võib Saare maakonnas hunte ringi joosta. "Ega väga palju ei tohiks neid siiski olla. Ma arvan, et jutud huntide rohkusest on tulnud pigem sellest, et hundid on hästi liikuvad ja ühte isendit on võibolla nähtud mitmes erinevas kohas. See on tekitanud ka väärarusaama, et tegu on erinevate huntidega ja neid on hästi palju," rääkis Ilmo Torn.

2012 jahindusaastal on Saare maakonnas lubatud küttida 5 hunti.

Oliver Rand Saarlane.ee 05-12-2012