3.11.18

Eriti korralik saagipäev

Anname teada, et saagiks langesid täna kuus hirve ja üks põder. Seega, väga ilus jahipäev. Kui kõik tehtud pildid kohal ja info koos, siis täiendame seda lugu. Järlelikult on, mille pärast blogi uuesti lahti lüüa!
Uue kohtumiseni!

Pühapäevane lisa eelnevale

On pühapäev ja blogijal aega sättida siia infot ja pilte juurde niipalju kui käepärast on. Päev oli nii töine, et kõikide tulemuse teinud küttide fotosid polegi, sest iga aju järel käis töö nii mitmel rindel, et jäädvustamine unarusse jäi. Pidevalt oli kuulda Olav Etverki saaki kokku korjava masina müra, sest seda tuli ära tassida kõikvõimalikest paikadest. Pauke oli rohkesti, sest mitte iga uluk ei jäänud kohe esimesest tabamusest maha ja eks neid kuule lendas ju mõni niisama võssa ka nagu tõsisel jahipäeval ikka! 

Aga päev algas hoopis eelmiste päevade saagi jagamisega. Kogused olid suured ja aega läks omajagu. Kuid pikapeale sai kraam autodesse laiali tassitud ja jahipäev võis alata.

See vana hea krakov! Vorsti jaotamisega nägid vaeva Olav Etverk, Aarne Mesila ja Jüri Mesila. Ja oleks siis kõik veel olnud! Umbes kolmandik selle hunniku mõõdust ootas veel autos ja pärast tulid jagamisele appi veel Kristel Hani ja Arne Saagpakk. Oli, millega jahimehed oma peresid õhtul rõõmustada said.
Foto: Toivo Vaik

Aga nüüd jahipäeva juurde. Rivistusel jahijuhataja manitsused ohutuse teemal, sest hiljaaegu oli mandrimaal raskete tagajärgedega jahiõnnetus. Ettevaatus üle kõige!

Hommikuse esimese hirvega üllatas Riivo Nael. Hirvelehma ja -vasika võttis esimesest ajust maha Gert Aavasalu. Hirvelehma tabas Arne Saagpakk. Raadioeeter oli pidevat juttu täis, sest ajust anti teada, kuipalju siit-sealt hirvi tagasi läks ja siis metsa kuhugi passima jäi. Mis tähendab seda, et olime sattunud tõelise "varaaida" peale.

Kui seda kiirust saaks millegagi mõõta, mida ajus jooksev hirv peale võtab!
Foto: Kristel Hani

Lõpuks hõikas keegi, et vaatamata eriti suurele hirvede asustustihedusele, julges sealkandis oma igapäevaelu veeta ka üks põdralehm. Tõsi küll, ilma järglaseta loom, sest kehtib reegel, et enne kütitakse vasikas ja alles siis suunatakse optika võimalusel lehma suunas. Aga kuna oli piisavalt lagedat maad, et vasika puudumises veenduda, siis põdra tabas oma täpse lasuga Tiit Kuus.

Tiit Kuus on ennast juba ammu tõestanud suurepärase kütina.
Foto: Madis Mets

Seejärel võeti kätte ja vahetati jahipaika, sest hommikuvaikuses oli esimene suur mürgel ilmselgalt kostnud kaugele. Suund võeti Mustjala maade naabrusesse ja sealtki ei tuldud ära saagita. Sama hirve tabasid Janis Niit ja Kaljo Lihulinn. Selgus, et ka Janise tabamusega poleks loom kaugele jooksnud, aga mine sa tea, ikka on targem üle lasta. Ka Kaljo tegi täpse lasu õigesse kohta ja nii see loom saagiks saigi. Veel tegi ühele loomale täpse tabamuse meie jahikülaline Jüri Pallu. Ka nüüd leidis kinnitust tõik, et kui meil käib külalisi, siis on kindel, et ühe uluki kütib kindlasti külaline.

Nii Janise kui Kaljo tabamused olid korrektsed ja kui oleks juhtunud trofeeloom olema, siis tulnuks probleem trofee omanikustamisega
Foto: Toivo Vaik

Oli selle päeva õhtuks alles sõrgu, ent mitte ühegi sarve! Kui mitte võtta arvesse külalise leitud hirvesarve. Aga eks selline lehmade ja vasikate päev on vahel vajalik selleks, et loomade järelkasvu pisutki pidurdada. Ilm oli ilus, päike paistis ja tuul mahe lõunakaarne. Tore, kes osalesid ja kahetsegu need, kes tulla ei saanud ning eriti need, kes ei viitsinud.

Jäägu seda päeva meenutama ka foto punaste vestidega meestest põõsastikus, sest tabatud saagi väljatirimisel oli sel päeval suur osatähtsus
Foto: Kristel Hani

Aga ei me jäta! Uus kohtumine ühisjahiks on 10.novembril kell 8.15. Lisaks tublidele küttidele ootame ajusse ka kõiki neid, kes tahaksid päeva aktiivselt looduses veeta ja jahisaagis osaleda.

KOHTUME JAHIL!