31.1.21

Hirvejaht põrgulikus tuisus

Laupäevane jaht oli midagi erilist, sellist pole ammu olnud. Tore rassimine! Kogunemisele oli kohale tulnud 23 inimest ehk meie küttide ja ajuskäijate eliit. Tore teada, et ei ilm ega ka muud tegurid jahti mõjuta kui inimene on parajasti ülejäänud kohustustest vaba. 

Kuna tuisune ilm näitas algust juba varahommikul, otsustati rivistuseks koguneda majja. Mis varjus, see varjus ...
'
Foto: Toivo Vaik

Ega päev hõlpu toonud. Küttimise ülesandeks olid medalisarvedega või meie keeles äbarikud hirvepullid. Ka metssead muidugi. Järele oli jäänud küttimise peenhäälestus, sest kohustuse täitmisest oli puudu vaid kaks pulli. Seega kõik lehmad-vasikad ja perspektiivsed tõupullid olid välistatud. Aga nemad end just näitama kippusidki!

Vaatamata rajuilmale, olid külla tulnud keskkonnainspektorid. Alles hiljaaegu arutasime, et justkui oleks meid sel hooajal unustatud.

Seekordne kontroll oli põhjalikum kui varasemad. Lisaks kõigi jahipaberite ettenäitamisele vaadati üle ka relvaga jahil olijad, nende relvad ja see, kuidas meil peale kütiliinilt äratulemist nii jahi- kui relvaseadust täidetakse. Resümee sai selline, et meil on kord majas. Aitäh keskkonnaametile, oli hea teada, et meie igahommikused loengud jahiohutusest tühja ei ole läinud!
Fotod: Kristel Hani

Hommikupoolik läks tühja küttimise mõttes. Loomi küll oli, kuid mitte sobivaid. Karida külas jooksis ajust Toivo ja Urmase vahelt korraga läbi kolm küttimisnõuetele vastavat noorpulli, kuid veel enne kui aju oli alanud ja kütid lõplikult oma positsioonidele jõudnud. Seega olid relvadki alles laadimata. Aga  ka ulukitel peab õnne olema, mitte ainult küttidel.

Lõuna peetud ja siis alles läks lahti tõeline tuisumöll. Keset kõige paksemat lumelendu tegi päeva ainsa saaklooma Rain Mesila.
Foto: Toivo Vaik

Hea teada, et ka nii keerulisel päeval saagita ei jäänud. Eriline tänu aga neile, kes suutsid ajus sumbata ja veel alati õiges kohas metsast välja tulla. Olukorras, kus nähtavus põõsaste vahel oli hetketi alla paari meetri!

Nüüd on olukord selline, et sel hooajal on kütitud 110 punahirve. Kohustus on aga 111! See viimane pull tuleb ka metsast ära tuua! Aga teadaolevalt on kohustus miinimum ja üle võib küttida ning me ei kavatse ainult ühe isendi pärast metsa minna. Järgmine saagirohke hirvepulli ja metsseajaht toimub 6. veebruaril  kogunemisega kell 9. Ootame kõiki, kes saavad tulla!

Kes teab, mis ilmaga nädala sees kõik veel juhtuda võib. Igaks juhuks alustas Olav Etverk ühe metssea väljaõpetamist lumetõrje tarbeks. Loodame, et loom töö nädalaga ka selgeks saab.
Foto Olav Etverki rajakaamerast

KOHTUME JAHIL!