27.11.22

26. november 2022 läheb meie ajalukku

Nagu varasemates teadetes kirjas, olid lubanud meile hirvejahile appi tulla meie jahisõbrad mandrimaalt. Need, kes oma jahimaadelt isegi parima tahtmise juures hirve ei leia ja peavad leppima pelgalt põdra, metskitse ja metsseaga. Või ka karuga, keda külaliste endi sõnul Kesk-Eestis rohkesti ringi tuulab, kuid vaatamata sellele antakse kolme jahiseltsi kohta vaid üksainus küttimisluba välja! Paradoks, aga nii on. Kuid ega meilgi karu pakkuda pole, seega, kust siis ikka uhket hirvetrofeed kaasa võtta kui mitte Saaremaalt.

Et lugeja pinget mitte rohkem kruvida, siis ütleme kohe ära ka selle, et saagiks langes 14 hirve ja 1 metssiga. 15 looma ja seda kõike vaid kolme ajuga! Kui senine ajujahi päeva rekord mõnda aega tagasi koosnes 13 suurulukist siis eile sai see seljatatud.

Kuna üsna raske oli pidada kronoloogiat, et kes ja millal küttisid, siis paneme täpse käega küttide nimed siia rohelisele alusele kirja. Varahommikusest hiilimisest tegid hirvepulli jahikülalised Gaido Padrik ja kaks hirvevasikat Joel Potman. Nende jäägriteks olid Rain Mesila ja Arne Saagpakk.


Koiduvalguse saak, millega Gaido ka rahule jäi. Ilus algus päevale.











Joel oli koguni nii kõva mees, et võttis hiilimisest kohe kaks vasikat, millest teine pildi tegemise hetkel veidi kaugemal oli. Trofeed kandva looma järgi lubas mees tulla kindlasti veel sel aastal.


Ajal, mil ettevõtlikumad tegelased juba lumises metsas sumpasid, oli Toivo jahilossis kokku keetnud ühe paraja supi, mida lõunapausil pidi helpima kogu seltskond.

Külalistest koerameestele tehti enne metsaminekut kiire infotund, et nemad omakorda saadud teabe saaks truudele abilistele kõrva sosistada.
Fotod: Kristel Hani

Aga peale nõupidamist üks paras mürgel metsas lahti läks, sest sissepiiratud alasse saadeti korraga seitse koera koos oma peremeestega ja paar ajumeest. Ja paugud ei lasknud ennast kaua oodata. Nagu juba varem öeldud, oleks pidanud sel päeval olema kaasas ka erikorrespondent, kes oleks saagi järjekorras ilusasti ritta pannud. Et seda pidi tegema blogija ise kütiliinil olles, läks jada üsna ruttu sassi. Tublide küttide nimekirja saatis blogile jahijuhataja Arne, mille ta jahinimekirjalt ära kütitud lubade tabelist võttis.

Seetõttu paneme rohelisele alusele kirja kõik täpsed kütid juhuslikus järjestuses: Roman Uibo hirvepull ja -lehm, Arne Saagpakk hirvepull, Andre Pildre hirvepull, Kristel Hani Karl Lõoke ja Krister Kuuskmann said pihta hirvelehmale.

Roman lubas järgmisel korral võtta rohkemate harudega sarvepaari, sest midagi taolist sai ta kaasa juba eelmise aasta jahist
Foto: Arne Saagpakk

Arne on väsimatu jahtide ja kõigi muude vajalike toimingute korraldaja. Aga ta leiab alati aega kütiliinilt ka mõni saakloom külmhoonesse tuua.
Foto: Kristel Hani

Muidu alati heatujuline Andre muutub tõsiseks vaid siis kui saagi teeb.
Foto: Rein Maimann

Aeg oli sealmaal, et käru oli saaki täis korjatud, seega pidi ette võtma sõidu jahilossi. Kiire esmatöötlus, saak rippu ja käru puhtaks. Sest kes see ikka ette teab, tuleb saaki veel või mitte, ilm ju talvine.

Laoseis muudkui kosub...
Foto: Kristel Hani

Aega kulus üksjagu kogu selle sebimise peale, seega tehti otsus, et enne Saatu metsa minekut peeakse ära lõunapaus. Puhkavad mehed, tõmbavad hinge jahikoerad ja siis uute lootuste poole!

Foto: Priit Kuus

Supp läks nagu kuumale kivile. Paar viimast tuppatulijat said vaid potikaant kergitada ja seejärel enda kaasavõetud võileibu nosima hakata. Ühine supikeetmine saab ilmselgelt üheks järgmiseks uueks  traditsiooniks, mille tarbeks käib juba termospoti otsimine. Selleks, et ei peaks kaugematelt maadelt hakkama lõunapausiks tegema kojusõitu.

Aga siinkohal jätkame rohelisel alusel nimede esitlemist. Igaks juhuks ütleme ära ka selle, et nii mõnigi loom sai pihta ka mitmest püssis ja et huviline sõrmedel saakloomi kokku liites eksiteele ei satuks. Aga tublide küttide nimejada jätkub nüüd: Priit Kuus hirvepull, Janis Niit lehm, Rain Mesila ja Rene Järvmägi metssiga. 
 
Rene ja Rain said oma seaga päris palju vaeva näha, sest see pistis haavatuna plehku ja tegi veel üsna suure tiiru enne kui jõud rauges. Aga ega tublid koerad asja nii jätta saanudki.
Foto: Andre Pildre

Peale Janise pauku kostus raadioeetrist, et ega ma vist talle pihta saanud, tuli hirmsa vilega, korraks küll kukkus, aga...  (järgnes pisuke vaikusehetk ja) ...näe, ongi maas, oli liivakünka otsast mööda lund alla liuelnud.
Foto: Peep Kuus

Järjekordse vägava trofee, mis ilmselgelt mahub medalistide nimekirja, viis jahilt kaasa Priit. Mees, kes suurt tühja ei pauguta, on oma saagiga rahul.
Foto: Argo Saagpakk

Kuhu nad paganad küll nii kauaks kadusid? Ei saa siis seda tühist metssiga rajalt maha võetud! Või peaks neile autoga järele põrutama?
Foto: Kristel Hani

Seni kuni seatraav jätkus, sättisid ülejäänud mehed ja koerad end viimasesse ajusse. Päev ise andis märku, et seekord tuleb tõesti viimane. Aga rohelisele reale saavad  Jürgen Tamm (lisaks veel ka  hirvevasikas) ja Rene Järvmägi hirvepulliga, Bert Lepik hirvevasika ja Peep Kuus hirvelehma küttimisega.

Huvitav, kas kellelegi meenub juhtum, mil Peep mööda paugutas. Kui on selline jahimees olemas, andku sellest blogile teada.
Foto: Janis Niit

Bert andis seekord üsna pika paugu, aga looma sai maha.
Foto: Peep Kuus

Materjal sai kirja ja ega kõigist osavkätest pilti panna polegi. Kui on veel mõni kusagil, võib selle julgesti saata, saame igal ajal lisada. Selline see rekordpäev meil siis sai. Kõigil saakloomadel küll sarvi polnud, ent 60 sõrga sai metsast välja toodud küll!

Järgmine jahipäev on meil 3. detsembril ja koguneme kell 9. Varahommikusest hiilimisest võib lasta hirvi, metssigu ja põdravasikaid. Nimi Arnega kokku leppides kirja ja metsa!

KOHTUME JAHIL!