6.11.22

Koerad näitasid klassi

 Oli esimene ühisjahi päev, mil pealelõunat väheke vihma jahilistele kaela tilgutati. Ometi ei lahkutud tühjade kätega, saagiks kolm hirve ja metsseapõrsas. Tublid kütid olid Arne Saagpakk, kelle saagiks said hirvepull ja lehm, Neeme Sinimeri hirvelehm ning Riivo Mesila üsna mikroskoopiline metssiga. Viimasega oli küll nii, et jahimees tegi ära vaid lõputöö, sest koer oli saagi juba elusalt kinni püüdnud.

Päev algas nagu teisedki kogunemisega. Lisaks igapäevasele jahiohutusele jahijuhatajalt Aarne Mesilalt ja küttida olevate ulukite nimestikule saime jahikülaliselt Andres Lillemäelt EJSst väikese ülevaate sellest, mis meil pikemas pespektiivis jahindusalal Euroliidu poolt tulemas on seoses kabinetivaikustes ettevalmistatavate kliimaseadustega. Vanemad jahimehed kuulasid väikese muigega, sest muudatusteni läheb ohtra bürokraatia tõttu veel omajagu aega, ent nooremaid pani nii mõnigi väljaütlemine ohkama. Aga lausega, peame jahti seni kuni seda võimaldatakse, asuti tegevusse.

Oh seda kuluma kippuvat mälu: mitte ei mäleta, kas sai ennast kirja pandud või mitte. Targem on üle kontrollida, et kindel olla.

Foto: Kristel Hani


Seekord valiti ajujahi tegemiseks üks raskemaid paiku, milles parasjagu raiejäätmeid, loduauke, soist ala ja tihedat võsatikku. Aga polegi ju kusagil kirjas, et jahisaak peab kergelt kätte tulema. Loomi seal leidus ja ega paugudki lasknud end kaua oodata. Siiski pääses suur osa ulukitest pakku, seega tuleb ilmselgelt tulevikus sealkandis veel katsetada.

Neeme küttis enda sõnul ülitihedast võsastikust läbi peopesasuuruse augu hirvelehma, kelle talle Ott ette oli ajanud. Gert pidas augujuttu pigem jahimehejutuks.
Foto: Toivo Vaik

Nagu juba öeldud, oli jahikoertest sel päeval rohkesti abi. Porka oli nii kõva tegelane, et võttis kinni metssea ja hoidis teda jalast niikaua kuni peremees kohale jõudis. Mis sest, et siga oli koerast pistut väiksem. Harjutamine teeb meistriks!

Porkal on nüüd kogu jahiseltskonna ees meistriklassi katse tehtud
Foto: Riivo Mesila

Just seda jahimehe õuduseks peetavat raielanki mööda jooksis metsa poole Arne poolt tabatud hirvepull. Ega muud kui Apollo järele, sest tema pole meid kunagi alt vedanud.

Siin sa mul oledki...
Fotod: Arne Saagpakk

Eks vihm ja juba peale lõunat hämarduma hakkav sügis tegid päevale üsna kiire lõpu, sest eelnevate saakide väljatoomine võttis parimast tööajast oma paari ajamise jagu aega ära. Päeva lõpuajus metssiga küll liikumas nähti, kuid saagiks teda teha ei õnnestunud. 

Suurest rassimisest tingituna jäid laskepaigas fotodki tegemata, seetõttu sai selle päeva väärikaim saakloom koos kütiga pildile võetud alles jahilossis.
Foto: Kristel Hani

Järgmiseks ühisjahiks koguneme 12.novembril kell 9. Kes soovib varahommikul hiilida hirve, metssiga ja põdravasikat, see võtku nimekirja panemiseks eelnevalt ühendust Aarne Mesilaga. Teadmiseks veel niipalju, et lisaks oma tublidele jahikoertele on külla oodata meie vanu tuttavaid laikasid Järvamaalt oma peremehega. Seetõttu oleks eriti oluline, et hea tulemuse nimel võimalikult palju kütte osaleks.

KOHTUME JAHIL!