15.1.24

Nädalavahetusel juhtusid tulejoonele kuldid

 Taas üks vägev jahiaktsioon minevik. Kahe päevaga sai rajalt maha võetud 10 metskulti ja 6 hirve. Kui laupäeva hommikul seisis rivistuses 31 jahilist, siis pühapäevaks oli seltskond kuivanud 19 peale. Kuid arvude mäng ei muutnud seda ilu, mis jahiradadel toimus. Tublid koerajuhid oma eriti tublide abilistega ajasid metsast kütiliinile kõik, mis elas ja liikus. Jahimeestel jäi vaid kehtivate reeglite alusel valida, keda võtta, keda jätta.

Selle aasta talvised päevad algavad omapäraste värvimängudega, mis tihti kanduvad ka loojangutesse, nii et päris raske on pildi järgi vahet teha, kas on hommik või õhtu. Kes neil kellaaegadel väljas, need naudivad.


Veel hiljaaegu oli omavahel jutuks, et hooaeg juba lõpuosas, aga kontrollid pole meil veel käinudki! Keegi hurjutas, et ärge kutsuge kurja kraesse. Aga laupäeva hommikul nad kohal olid, heas tujus ja polnudki kurjad. Neist on kasu iga kord, kui mitte muud, siis leiavad nad alati olemasolevad kitsaskohad üles, mis meil endil võivad kahesilma vahele jääda. Hea teada, et meie asjad olid ka sel korral 99,99 % korras.

Aga jahipäev lahti läks ja saaki tuli robinal. Püüame nüüd siinkohal ritta panna kõik tegelased, kes tulemuslikus paugutamises osalised olid. Koerte ees jooksvat hirve- või metsseakarjast saaki teha on suht keeruline, sest jälgida tuleb ka seda, kus koerad hetkel asuvad. Mõni uluk saab mitu tabamust, mõnda tuleb veel jälitada, mõni jääb kohe maha, kuidas kunagi. Loomulikult läheb pauke ka selliselt lendu, et tabamus on metsa või maa sisse, ka see kuulub asja juurde. Paugu kuulmine iseenesest ergutab ka neid, kelle ette pole saaklooma juhtunud. Kõige tähtsam on see, et päeva lõpuks ühtki haavatud looma metsa ei jää.

Nende päevade kütid olid: Arne Mesila 4 metsseaga, Tiit Kuus tegi 2 hirve ja 2 kärssnina. Kristel Hani võttis kummalgi päeval hirve, seega kahe saagi osaline. 1 metssea ja 2 hirve tabajaks oli Arne Saagpakk. Külaline Tarmo Sokolov sai pihta 2 metsseale ja hirvele. Seamehed olid veel Jürgen Tamm, Janis Niit ja Gert Aavasalu. Tegusatele saagipäevadele tegi finaali hirve tabamisega Tiit Mägi. Loodame, et blogi pole statistikaga väga puusse tulistanud, sest tegemist oli palju. Samas võtame terve nädala vastu protseste ja vigade parandusi kui selleks vajadust on.

Arne Mesila avas jahipäevad kolmekordsega. Pildile tuli vabatahtlikult ka Jackie, kes arvas enda jooksmist ja haukumist ka asjaks olevat. Ja eks oligi, sest tema kilkamist oli igas aju nurgas kuulda. Veidi tagasihoidlikum oli paremal olev õpipoiss, kes alles jälgib kogenud ametivendade tegemisi.
Fotod: Kristel Hani

Janis Niit kuulis raadio kaudu tema suunas liikuvast sigudikust. Et saak teha, pidi ta kiiresti veel laskepaika muutma. Kõige sellega sai mees suurepäraselt hakkama ja tulemuseks lask uluki südamesse ja piinadeta langemine.
Foto: Tiit Mägi

Teine südamesse tabaja Jürgen Tamm jäi oma saagiga pildile auto juures hetkel, mil jahijuhataja Arne Saagpakk talle taevani ulatuvaid ohtraid kiidusõnu jagas. Mees on tegus nii kütiliinil kui koeraga ajus.

Korraga tormas metsast välja arvukas hirvekari just sinna, kus seisis Tiit Kuus. Käis pauk ja eetrisse ilmus teade, et hirvevasikas maas. Teatavasti oli hommikukäsk selline, et sarvedeta hirvedest lastakse ainult järelkasvu. Pilditegija seisis mehest kohe järgmisel positsioonil, nägi kogu mürglit pealt ja küsis, kuidas sa sealt suurest karjast jooksu pealt just vasika üles leidsid? Vastus tuli selline, et Ott ütles, et võta neljas, see on lastav. Nii et heast sõbrast on kasu alati!
Fotod: Toivo Vaik

Kristel Hani tegi oma laupäevase saagi raba pealt, kuhu hästi pääseb vaid külmunud maaga. Milline pilt ehtsast looduskeskkonnast, ärge ka seda imetlemata jätke!
Foto: Arne Saagpakk

Päeva lõppedes ootas jahimajas meid suitsutatud metssea liha. Pildile mahtus vaid veerandi osa tegelikust kogusest. Seega läks nii mõnigi jahiline koju päris paraja sületäiega.

Teine jahipäev algas hõredama reaga, hetkel jagab jahijuhataja erinevatele kütirühmadele käske. Nii, teie, vanamehed ... ah minge te ka metsa! kõlas korraldus.

...ja mindigi uute saakloomade järele.
Fotod: Kristel Hani

Hetkel tuli mõte, et võtaks seekord sõna ka tublide koerameeste kohta. On ju meie saagirikkamate päevade aluseks olnud just nemad oma hästi treenitud ja kasvatatud jahikoertega. Seekord mürgeldasid koertega metsas Jaanus Erimäe, Tarmo Sokolov, Jaanus Vaaderpass, Teet Vakrõõm ja Jürgen Tamm. Mõttes võiks kirjutada poole saagist nende tubli töö arvele.
Samas näeb ajus olles jälle toredaid hetki, mida on võimalik hea juhuse korral ka jäädvustada. Paneme siia mõne sellise pildi ka välja.

Sellel päeval pääses see metssiga terve nahaga. Kes teab kui kauaks küll.

Piltmõistatus: leia pildilt metskits!
Fotod: Jaanus Erimäe

Ehtne seapesa oma ilus. Just sellest mugavast voodist ta hetk tagasi startis...
Foto: Tarmo Sokolov

Ei läinudki pikalt kuni Tarmo Sokolov ise saagiga pildile jäi.
Foto: Kristel Hani

Laupäeval tegi Aarne Mesila kolm kultpõrsast saagiks, siis teisel päeval võttis ta rajalt maha juba kopsaka kihvadega metsaperemehe. Mingi eriline suundumus kultidele või?
Foto: Toivo Vaik

Kristel Hani teise päeva hirvesaak pani esimese tabamuse järel küll jooksu, kuid asja aitas lõpule viia Tarmo Sokolov oma väsimatu jahikoeraga.
Foto: Tarmo Sokolov

Nende toredate päevade lõpusaagi tegi Tiit Mägi. Järgnes minek Jahilossi saagirohkete jahipäevade pidulikule lõpetamisele.
Foto: Arne Mesila

Hirvede laskekohustuse 150 isendist on kütitud 145. Pisut aega on veel jäänud, loodame hakkama saada. Metssigu on lastud 92, oma 30 veel vaja, siin on pingutamiseks asja küllaga. Aga ega me enne jäta kui kell kukub.


Uuteks tegudeks koguneme Jahilossi 20. jaanuaril kell 9. Seekord on lubanud appi tulla meie vanad head tuttavad koeramehed-järvakad. Karta on, et ka siis kisub asi kahe päeva pikkuseks. Nii et plaanid aegsasti valmis ja märgitud ajaks kohale.                                                                                                                                                                                                                             KOHTUME JAHIL!