7.10.12

PÕDRAKÄRBES - JAHIMEESTE JA SEENELISTE NUHTLUS





Oleme kuulnud viisidest, kuidas põdrakärbseid endast eemale peletada. Avaldame neid siinkohal ja kui kellelgi on veel teada nippe, siis palume need saata blogi administraatorile. Anname ka teistele teada, kuidas sellest metsades olevast nuhtlusest pääseda.

Mõningaid näiteid:

Jahimees: "Kütiliinil olles tundsin, kuidas põdrakärbes riiete all mööda selgroogu allapoole liikus. Polnud võimalik temast otsekohe lahti saada, sest ajus tulid koerad haukudes minu suunas, st uluk oli liikvel. Jälgisin küll pingsalt metsa, ent tundsin, kuidas kärbes juba kannikate vahele pugema hakkas. Viimases hädas pungitasin peeru välja, lootuses, et ehk aitab. Ja oh imet! Peale puuksutamist tundsin, kuidas kärbes kiiresti ülessepoole liikuma hakkas. Sekunditega jõudis ta kraevahelt kaela peale ja siis oli ta juba minu näppude vahel."

Seeneline: "Kõige suuremaks nuhtluseks pean põdrakärbseid, kes augusti lõpust kuni öökülmadeni metsas viibijaid kimbutavad. Apteekides on müügil mitut sorti putukapeletajaid, mis peaksid sääsed, puugid ja põdrakärbsed eemale hoidma. Kord läksime seenele kogu perega, isegi ämm oli kaasas. Ei aidanud see peletaja midagi, määrisime seda endale paksult peale, ent  põdrakärbsed ronisid ikka ikka igale poole. Ainult ämm keeldus seda haisvat ollust endale peale panemast. Metsas tiirutades sain aru, et nii kui olin sattunud ämma lähedale, siis kadusid kõik putukad kuhugi ja sain rahulikult seeni korjata. Ämma kaugenedes tulid nad minu peale tagasi. Põikasin tasahilju naisele lähemale ja sosisasin talle, et mingu korraks oma ema kõrvale ja vaadaku, kas putukad eemalduvad. Natukese aja pärast vaatas naine naeretades minu poole ja näitas ülestõstetud pöialt. Sellepärast siis ämm end mädida ei tahtnudki! Nii me siis tema järel käies oma seenekorvid täitsimegi. See muidugi torises, et ega me ilma temata poleks metsast seenepojukestki leidnud. Oli lausa uhke selle üle. Ja ega me talle tõde rääkinudki!"

Teine jahimees: "Puistan riiete vahele ja taskupõhjadesse veidi küüslaugusoola. Ka juustesse natuke. Tundub, et on abiks."