12.10.14

Järgmine jahipäev 18. oktoobril

Eilne jahipäev algas varahommikuses pimeduses hiilimis-varitsusjahiga. Õige jahimees on varitsuses enne kui udu hajuma ja taevas valgust heitma asub. Nii tegi ka Aarne Mesila ja saak oli tagatud. Aarne kütitud hirvepull on ehe näidis ulukist, kes tuleb ilma kahtlustusteta ära küttida, sest tema pähe medalisarvi mitte kunagi ei kasva. "Ragulkana" kõrguv krooniosa, alaarenenud vaheharud ja hargnenud parem silmaharu just sellele viitavadki. Ometi on Aarnel selle jahipäeva meenutuseks täiesti arvestatav hirvetrofee seinale riputada.


Edasi sai päev vähe uue hoo kui selle päeva ajujahi juhatajaks valiti noor ja igati hakkaja jahimees Madis Mets. Paras proovikivi mehele, kes varem polnud suurt jahti juhatanud.

Juba päeva alguses oli tunda, et mees saab liidrirolliga suurepäraselt hakkama. Juhataja õiged otsused tagasid saagirohke päeva. Juba esimese aju algul langes põdravasikas, täpse käega kütiks osutus Tiit Mägi. Tiidu sõnul tuli vasikas talle teisele poole kraavi ja ole siis mees ja küti optikaga püssiga uluk nii lähedalt ära. Tiit: "Tuli otse mu ette kolme meetri peale, panin püssi palge, optikas oli kõik vaid hall ja karvane." Ometi oli lask, mis tabas looma kaela, ülitäpne.


Vaid paar minutit hiljem kostus kaks järjestikku lasku. Siis langes teine põdravasikas ja seda tabasid samaaegselt isa ja poeg Jüri Mesila ja Rain Mesila. Kui ulukirümp oli hiljem jahiplatsi juures lahti lõigatud, selgus, et meeste vahele jooksnud põdrahakatisele said isa ja poeg pihta niiviisi, et nende lastud kuulid olid looma kehas kokku põrganud. "Eks ma olen ikka isalt oma väljaõppe saanud," resümeeris juhtunut Rain.

Fotod: Kristjan Teär

Päeva lõppedes tuli veel üks pauk, mis anti taas põdravasika suunas. Kas oli tabamus natuke kehva kohta sattunud või oli uluk tugevam kui teised, igatahes läks veidi aega kuni Sveni taksikoer taas oma võimeid näitas ja jahimehed kütitud looma juurde juhatas. Looma küttis Neeme Õige, kes langenud uluki koos sõpradega ka metsast välja tassis.


Siis võeti vastu otsus, et noorulukite liha läheb kodudesse  külmikutesse, millest perenaised juba maitsvat vasikapraadi või -kotletti valmistada saavad. Peagi kaikus jahijuhataja Madise hüüd: "Kõik laua äärde portsude väljaloosimisele!"

Fotod: Toivo Vaik

Päeva naljanumbriks sai Tiit Mägi ütlemine: "Järgmine kord tuleb üks vana jahimees juhatajaks panna, siis saab ka vanu trofeeloomi lasta. Täna panime noore juhataja ja vasikad muudkui kukkusid!" Kas selles naljakillus ka tõetera sees on, eks seda katsetamegi ükskord.

Järgmiseks ajujahiks koguneme 18. oktoobril kell 9.00. Enne seda on jahimeestel võimalik osaleda hiilimis-varitsusjahis. Kelle nimi hiilimis-varitsusjahi tarbeks kirjas pole, võtab nädala jooksul esimehega ühendust. Edukat nädalat kõigile!