19.10.14

Taas oli viljakas jahipäev

18. oktoobri jahipäeva võib julgesti nimetada meie seltsi hirvepäevaks. Nii rikkalikku hirvesaaki pole jahijumalanna meile ühisjahi päeval veel annetanud. Hommikuselt hiilimisjahilt langes kolm ulukit, Aarne Mesila küttis lehma ja vasika, Jaanus Saarem lehma. Päeva kasvades hirvesaak muudkui kasvas. Ajuahist küttis lehma ja vasika Taivo Villak, lehma Margus Mäeorg. Seda, et meie metsades hirvedest puudu tuleks, ei tasu veel karta. Sigivad teised kui kuradid.

Rahulolev jahiseltskond oma saagiga
Foto: Kristjan Teär

Aga kes metsas liigub, see näeb ka kõike muud, mida loodus pakub. Metssigadel nimelt on komme, et kui nad parajasti ei maga ega söö või nende paikade vahel ei liikle, siis kogu järelejäänud aja nad sügavad ennast või üksteist. Mõnulevad metsaspaa mudaravilas (märjemates kohtades leiduvad vannikujulised porised lesilad) ja siis üldjuhul nühkimispuu juurde sügateraapiasse! Nühkimispuid kohtab metsas suhteliselt harva, tavaliselt on tegu kuusega. Ja millegipärast käivad sead karjade kaupa ka kusagilt kaugemalt ühesama puu juures end sügamas, sellepärast neid nii vähe näha ongi. Küllap on vaigul mingi desinfitseeriv või raviv omadus, sest sügamispuuna on leitud ka mände. 
Seekord leidis sügamispuu ehk nühkimispuu Neeme Õige. Puu välimine pind oli tema sõnul täiesti ära poleeritud, juured maast välja tuhnitud.

Foto: Neeme Õige

Soovitame kõigil loodusesõpradel metsas silmad hästi lahti hoida. Seal kõndides võib väga huvitavatele leidudele sattuda.