6.11.21

Jahipäev erilistes ilmastikutingimustes

Mis selles ilmas ikka nii erilist on, arvab pealkirja lugeja. Tavaline sitt sügisilm nagu neid ennegi tuhandeid olnud. Aga meie jaoks oli erilisus selles, et keegi ei mäleta enam sellist ühisjahi päeva, mil kõik jahimehed oleks päeva lõpuks läbimärjad olnud. Nii need, kes ajus ulpisid kui need, kes kütiliinil selga tuulevihma poole hoides märjast püssioptikast läbi püüdsid vaadata. Täna ei olnud Diana pilvealuste jõududega ilma suhtes kokkulepet saavutanud nagu teistel ühisjahi päevadel ja seetõttu ei lasknud ta meil päeva raisku minna. Kas jahimehi haletsedes või head teha püüdes, mine võta kinni.

Varahommikuse hiilimisjahi soolo tegi Arne Saagpakk, kes saabus kokkutulnute juurde kahe hirvega. Siis polnud karmist jahiilmast veel jälgegi.

Foto: Kristel Hani

Aga hommikuse saagi eest tuli seltskonnal maksta kahe tühja ajuga, teises algas veel tõsine vihmasadu ja vähemalt mõttes vandusid ilma kõik. Kohad, millest eelmistel nädalatel läbi marssides sai vaid tihedat võsa kiruda, olid muutunud umbjärvedeks.

Ei jäänud muud üle kui võtta ette teada-tuntud Oriküla aju, mis kunagi tühi pole olnud. Iseküsimus see, kas igakord ka midagi saagiks saadi! Ega sealgi vee mõttes olukord parem polnud, sest peagi kostus ajumeeste laulu: kas uju või sõida või sõua. Lisaks tõmbas hirvekari ajajaid ka haneks, aju pidi paar korda tegema edasi-tagasi marssi. Kusjuures samal ajal lendaski üle jahimeeste peade valju kisa saatel mõnekümnepealine äralennuga hiljaks jäänud haneparv. Siiski hajutasid hanede kaagatusi lõpuks püssipaugud. Tulemuseks kaks hirvepulli!

Just siis kui uus vihmapilv oma kurja nägu näidata tahtis, oskas Priit Kuus kaaslasi rõõmustada teatega pulli tabamisest. Isegi pilv jättis selle peale oma tembutamise ja lasi päikese välja.
Foto: Tiit Kuus

Ega blogija teagi, kumb pull esimesena tabamuse sai, sest paukude vahet oli eemalt üsna raske hinnata. Aga oli kuidas oli, umbes samal ajal tegi kütiliini teises otsas tubli tabamuse ka Rain Mesila. Taevas küti selja taga näitas, et ta on jahimeeste kiusamise lõplikult jätnud.
Foto: Kristel Hani

Ehkki ilm veel lubas, siis jäi see ka viimaseks ajuks, sest Priidu tabatud loom tuli välja tassida üsna kaugest paigast. Aga kes see ikka saaki metsa jätab ja sinna see aeg kulus. Külma tuult ja märga trotsinud mehed tegid jahimaja juures oma tuju kuuma kohvi ja värskelt praetud maksaga heaks. Ilus jahipäeva lõpp sai teoks tänu sellele, et oma väikebussist kraamis Madis Mets korraga välja terve köögi. Köök, mis sisaldas gaasipliiti, panni, sibulat ja maitseaineid, tekitas elavat huvi. Värskelt sibulatega praetud maks osutus aga nii kuumaks kaubaks, et kellelgi ei tulnud meelde isegi pilti teha. Aga selle vea parandame kindlasti mõnel järgmisel korral.

Järgmine kord jõuabki kätte 13. novembril kogunemisega kell 9. Küttimise päevakäsk on kõiki liiki metssead, punahirved, üks pulk- või haraliste sarvedega põdrapull ja põdravasikad. Selle päeva jahijuhataja on Arne Saagpakk, kes koostab ka nimekirja varahommikustest hiilijatest.

KOHTUME JAHIL!