13.11.21

Novembrikuus on Mardipäev, on ka Kadripäev...

Aga Kärla jahimehed lisavad, et veel võiks rahvakalendris olla näiteks Kristelipäev. Ja seda just 13. novembril. Hästi sobiksid veel ka Priidupäev või isegi Tiidupäev. Üleüldse võiks hakata kõiki nimepäevi tähistama novembris.

Aga läheme siis tänase jahipäeva juurde. Kuna jahijuhataja päevakäsud näitasid, et küttida tuleb suhteliselt tiheda liiklusega maanteede läheduses, kraamisisme välja hoiatusmärgid.

Nende liiklejate teavitamiseks, kes ei ole veel kuulnud, miks punasesse riietatud inimesed maantee ääres seisavad ja ainiti metsa poole vahivad.

Foto: Kristel Hani

Märgid üles pandud ja aju metsa lahti lastud ning peagi hakkas raadiojaamades kostma uudiseid ajus olevate ulukite kohta. Oli seal kõiki liiki hirvi, põtru, kitsi ja isegi rebaseid nähtud. Apollo takerdus oma tööd tehes ühe kähriku otsa, kellele ta valjuhäälsest selgitada püüdis, et jahimeestel jalus kooserdamise asemel on aeg hoopis talveuinaku peale mõelda.

Esimese saagi hommikusest ajust võttis Kristel Hani. Peale Kristeli pauku aga toimus metsas ulukite hulgas midagi operatiivse ringipaigutumise sarnast tegevust, sest aju pidi oma suunda muutma mitu korda. Aga edasi-tagasi sagimine tasus end ära, sest Tiit Mägi täpsest tabamusest langes saagiks põdravasikas.

Saagipäeva algus oli paljutõotav.

Foto: Toivo Vaik

Jooksu pealt tundus palju suurem, arvas tabamuse teinud kütt, aga pidi tõdema, et saagiks langes ikka vasikas ja nii oligi ette nähtud.

Jahiõnnega on just nii, kuidas on ja edasi jooksutas jahijumalanna meid veidi aega ka tühja. Kuni andis uue võimaluse ja taas kütiks Kristel Hani.

Ajus olijatelt tuli juba mitu teadet, et lodusoos pilliroog liigub ja kahiseb, aga näha pole mitte kedagi. Mis seal tegelikult toimus, sellest saime kõik aimu alles peale täpset tabamust.
Fotod: Arne Saagpakk

Meile kandis üsna haruldaseks jäänud metssea tabamine andis seltskonnale omamoodu täiendava impulsi, sest isegi väsinud ajajad olid valmis veel üht väikest aju tegema. Noh nii lohutuseks, et päev õhtusse ära veeretada, sest kuidas sa ikka peale kella kolme kojupoole vaatad. Raadiojaamast kostis korraga meeleheitlik hüüe, et hirved jooksid ajust välja väga ootamatus paigas ja seal ilmselt polegi kütte. Mille peale käis kohe mitu pauku. Siis tuli teisalt uus kommentaar, et seal tundub olevat kohe mitu kütti. Järgmine teade ütles, et sealkandis võttis koha sisse Priit Kuus, kelle kohta lausuti veel täiendavalt, et Priit üksi ongi juba mitu.

Ehkki tulemus sai juba pildile võetud, niheles mees edasi, sest Apollo tegutses läheduses just sellise häälega, et ka teine uluk oli Priidult tabamuse saanud.
Foto: Toivo Vaik

Vaevalt saadi foto plõksitud kui jahijuhataja kamandas kütid uuele liinile, sest tubli jahikoer andis märku juba päris lähedal. Priidu poolt algatatu viis täpse lasuga lõpule Olav Etverk

Läks kiireks jah, jõudsin ühe padruni püssi rauda lükata, isegi salv jäi taskusse, tundis Olav täpsest tabamusest rõõmu, sest teist lasku polnudki vaja sooritada. 
Foto: Kristel Hani

Nüüd oli tõesti aeg päev kokku võtta. Kolm hirve, põdravasikas ja metssiga - päev igati korda läinud. Kusjuures hommikusel kogunemisel oli märgata, et seekord oli jahist osavõtjate arv võrreldes eelmiste kordadega märgatavalt kahanenud. Kas juba jahiväsimus või miskit muud, seda saame kindlaks teha alles siis kui kogumene järgmiseks jahiks. Seda me teeme 20.novembri hommikul kell 9. Hiilimisjahi nimekirja koostab Arne Saagpakk. Hiilimiselt võib küttida kõiki liiki hirvi ja metssigu, lasta võib ka ühe pulk- või harksarvega põdrapulli ja põdravasika.

Hilisel õhtutunnil tuli blogisse teade, et kodus avastasid kaks kütti enda peal rahulikult koha sisse võtnud puugi. Saa siis neist ilmaasjust aru, november pooleli, võilill õitseb, magajate talveunest pole juttugi ja puugid piinavad ikka veel.

AGA KOHTUME UUEL JHIPÄEVAL!