18.12.21

Annetusega alanud päev tõi priske saagi

Tänane jahipäev algas meie traditsioonilise jõuluannetusega Toidupangale. Traditsiooniks saab seda üritust nimetada sellepärast, et see toimub juba teist aastat järjest. Ja ega nüüd enam taganemisteed pole, see asi jääb kestma!

Rõõmus algus enne päris jahipäeva. Üks punahirv sai Linnamäe lihatööstuses konserviks tehtud ja edasine asjade kulg on Toidupanga käes. Mälestuseks väike fotomeenutus kokkutulnud jahiseltskonnaga. Pildil esireas vasakult kolmas annetuse idee autor Kristel Hani. Tema kõrval seisavad kingituse vastuvõtjad Margus Kanarbik ja Angelina Kostenkova. Üks väike heategu enne jõulupühi läheb meile kõigile korda.

Foto: Andreas Kuusik

Vahetult enne pildile sättimist käis maja kõrval varikatuse all väike sabistamine ja siinkohal tuleb teha väike tunnustav lõik ühest tublist jahimehest, kes elab tööelu peamiselt vee peal ja niipea kui mees maa jalge alla saab, on ta kohe püssiga metsas. Ja tulemused ei lase end oodata ja teda võib pidada meie seltskonna üheks edukamaks kütiks. Mees, kellest siin juttu, on Taivo Villak. Snaiperimõõtu väsimatu jahimees jõudis eelviimasel põdrajahi päeval ära küttida meie ainukese järelejäänud põdravasika, mis anti laskmiseks kõigile vabaks. Täna hommikul saabus ta kogunemisele, olles kusagilt kaasa "haaranud" ühe hirvepulli.

Kui Taivolt küsida, kuidas tal kõik see õnnestub ja kust ta need loomad üles leiab, siis mees vaid muheleb. Lõpuks paotab siiski suud ja ütleb, et metsast muidugi.
Foto: Toivo Vaik

Kui esimene saak oli mudast puhtaks pestud ja rippu tõmmatud, algas ajujahi päev. Olgu siinkohal öeldud, et Dianale oli meie heategu ilmselt meele järgi, sest ta andis selle päeva saagiks tervelt kaheksa hirve! Oma osa andsid lisaks jahijumalannale veel meie jahikülalised Järva- ja Pärnumaalt, kellel töökad jahikoerad kaasas olid. Neile sekundeeris meie mees Aivar Saagpakk oma "mustadega". Kõik see tagas toreda ja elamusrohke jahipäeva.

Nagu eelmisedki, algas päev rivistuse ja jahijuhataja poolse epistli ettelugemisega. Mitte miski ei ennustanud veel, et tuleb selline uhke päev.
Foto: Kristel Hani

Hommikuse aju esimese tabamuse tegi Kaido Teär. Talle sekundeeris vasakust küljest Toivo Vaik ja nende paukude abil päeva ajusaak alguse saigi.
Foto: Urmas Trei

Aga esimestest paukudest innustust saanud jahikoerad traavisid metsas hoolega edasi. Loomi liikus, järelikult peaks lisa tulema. Ei läinudki kuigi pikalt kui paukudest saadi aimu, et midagi toimub. Tulemuseks kaks hirvelehma, mille autoriteks Argo Saagpakk ja jahikülaline Tarmo Voltenberg.

Pilt Argo saagist takerdus vist kusagile salajasse 5G võrku, ent Tarmo saak sai piditegijale ära poseeritud.
Foto: Rene Järvmägi

 Kui jahist mittemidagi teadev inimene kasutab sõnakõlksu "ah, jahimehe jutud, teadagi," siis kinnitame siinkohal, et kõik, mis jahist räägitakse, on tegelikult juhtunud! Nii ka seekord kui raadios kõlas teade, et mehed, vaadake, teie seljataga heinamaal seisab hirvepull ja ootab! Ehmatusega avastasid Janis Niit ja Peep Kuus, et öeldu käis nende kohta. Pauk teine teiselt poolt ja saak olemas!

Kuna pildistajat lähedal polnud, siis tegid mehed vastastikku teineteisest pildi, olles kord kütt ja siis jälle fotograaf.


Sellega oli pool jahipäevast seljataga ning ees ootas lõunapaus jahimajas. Nagu näha, ei tagane me oma traditsioonidest kunagi ja juba ennelõunal oli üks jahikülaline endale saaklooma teinud. 

Vähe sellest, teine külaline, Asser Soomets oli endale vägevad sarved saanud ilma pauguta. Leida samast kohast heitsarve paar, mis pärit sama looma peast ja korraga maha langenud, ei ole just igapäevane nähtus.
 
Pildi edastas Asser Soomets

Aga selle päeva jahiõnn polnud veel kaugeltki lõppenud. Uuesti koerad metsa, mehed ümber metsakvartali ja kohe tuli raadiost informatsiooni erinevatest hirvekarjadest. Loetleti medaleid, mis kõik veel metsas ringi lippavad. Ega paugudki tulemata jäänud, taas tegi saagi külalisjahimees.


Pooliku sarvetrofeega pidi leppima Pärnumaa mees Roman UiboAga saak on saak, kes see nuriseda julgeks, ikka rõõmsalt järgmist oodates! 
Foto: Andreas Kuusik

Veel üks sarvik jooksis võsast välja, kuid kust tema vaeseke võis teada, et satub täpsusküti ette. Südamepauguga võttis saagi rajalt maha Kaljo Lihulinn.
Foto: Toivo Vaik

No ja ongi kord kaheksanda saaklooma käes, päeva lõpuks jäi maha ka hirvevasikas. Loom tuli metsast teele paraja vaardiga, läks üle tee ja tuli uuesti tagasi. Laske tuli kohe mitmest rauast. Kuna saak oli maas parajalt auklikuna, ega siis polnudki enam võimalik kindlaks teha, et kes, kus ja mis. Kuna pilti ka keegi ei teinud, siis paneme siia kirja laskjate nimed, las nad isekeskis siis arutavad, kuidas kellegi tabamisega läks ja kes hingepaugu andis.
Igatahes olid asjaosalised Bert Aavasalu, Janis Niit, Teet Vakrõõm ja Argo Saagpakk.

Sellega kuulutas jahijuhataja Arne Saagpakk jahipäeva lõppenuks ja oli ka aeg, sest täiskuu oli puulatvadest juba mõne meetri kõrgusele tõusnud. Selline uhke jahipäev siis täna!

Järgmine jaht toimub juba homme ehk pühapäeval 19. detsembril kogunemisega kell 9.30. Kohale on lubanud jääda ka koertemehed Järvamaalt. Neile on meie juures nii hirmsasti meeldima hakanud, et koju sõitmisega kiiret enam polegi. Tuleb jahipäev nagu iga teinegi koos varajase hiilimisjahiga hirvele ja metsseale.

KOHTUME JAHIL!