9.10.23

Jaht vihmapadus ja marutuules.

Kas saab olla veel sitemat sügisilma kui oli laupäeval? Tuult tükati 25-30 meetrit sekundis, pidevad tõsised vihmasahmakad ning metsateedel põlvini pori ja vesi. Rääkimata ajus olijate tööst, kus lodudes oli vesi tõusnud kohati hargivaheni. 

Arvamused olid, et ilm saab ikka sitem olla küll, sest sulalumelörtsi ju ei sadanud veel! Ometi polnud ilm hirmus nende 29 jahimehe ja ajaja jaoks, kes hommikul Jahilossi kogunesid. Ja päev oli helde, küllap Diana nägi, et on inimesi, kes pingutavad.

Hiilimisest oskas Tiit Kuus hirvevasika üles leida ja saagiks teha. See andis kogunenud seltskonnale kinnitust, et isegi sellise ilmaga on võimalik jahti pidada.

Foto: Priit Kuus

Ei läinudki pikalt kui sai tehtud esimene ajupauk ja Jüri Mesila saagiks langes põder.

Foto: Toivo Vaik

Tundus korraks, et jube ilm on just põdrajahiks sobiv, sest järgmise põdra küttis Tiit Mägi.
Foto: Aarne Mesila

Hirvi nähti siin-seal, kuid enamasti oskasid nad käituda nii, et jahimehed pika nina saaksid ja küttimine piirduks vaid mõne üksiku aupauguga, mida samuti ette tuli. Tublid koerad Apollo ja Porka tegid üsna ruttu kindlaks, kas on jahimeestel asja saaki metsast välja tassima minna või mitte.
Nii juhtus ka siis kui Arne Saagpakk oma paugu hirvepulli suunas teele oli lasknud, ise raadiojaama kirudes, et ilmselgelt läks mööda. Aga kuna koer rahule ei jäänud, siis mindi peremehega koos jälitama ja pulli jaoks sai lugu otsa siis kui Jürgen Tamm oli asja lõpule viinud.

Kolm rahulolevat tegelast oma saagiga.

Ehkki juba alguses sai mainitud, et kõik ilmajubedused peale lumesaju olemas olid, ei seganud see jahimehi laulmast laulu...küll on kena kelguga saak rabast välja tuua...
Fotod: Kristel Hani

Kuid ega siis ühe saak-hirvepulli ajust langemine veel tohi põdrapäeva väärata ja järgmiseks oligi käes tõestus, et kui ikka põdrapäev, siis ei saa jaht lõppeda ilma punkti panemata ehk siis põdrata. Selle tõestuseks on järgmine pilt.

Põdrapäeva olemuse kinnitas Riivo Nael, kelle saak jäi ka päeva viimaseks.
Foto: Madis Mets

Vahetult enne kui tirijad saagiga teele välja jõudsid, hakkas sealtpoolt kostma hüüdeid üks-kaks ja korraga, veel-veel, kiiremini-kiiremini jne...
Foto: Kristel Hani

Ehkki suurest entusiasmist mindi püüdma ka viimast kohustuslikku põtra, jäid järgnevad katsed tulemuseta, kuigi põtru ajudes jooksmas nähti. Küllap jahijumalanna arvas selle päeva jahilistele küll olevat ja nii pidid porised-märjad tegelased oma veel porisemate masinatega Jahilossi poole teele asuma. Sooja tuppa, mõtelge!!!
Mõnusas soojuses vesteldes tuli aga seltskonnale lihahimu peale ja mõte sai selline, et tuleme pühapäeval taas kokku, laseme kogu saagi läbi hakklihamasina ja anname perenaistele võimaluse liharoogasid valmistada.

Nüüd siis olemegi pühapäevases Jahilossis ja meeled on ülevad. Kiideti eilseid kütte, ajajaid ja suurepärast jahiilma ning asuti tegutsema. Paneme siia kohta välja mõned pildid, mida blogile saabus läbi Madis Metsa pildiaparaadi.






Nüüd on siis aeg välja panna järgmise ajujahi käsulauad. 14.oktoobri päeva jahijuhataja on Sven Mägi. Koguneme taas kell 9. Hiilimisjahti minna soovijatel võtta nädala sees ühendust jahijuhatajaga, et kokku leppida nimekirja saamine ja hiilimisjahi paik. Hiilimisjahist kütime kõiki liiki hirvesid ja metssigu. Ainukest järelolevat põtra hiilimisest EI KÜTI!

KOHTUME JAHIL!