30.10.23

Seekord oli Diana helde.

 28.oktoobri jahipäev on üks nendest, millest veel hiljemgi räägitakse. Seltskond oli tegus, saaki anti ette ja laskjad olid tasemel. Kõik see andis tulemuseks 2 metssiga ja 9 hirve.

Kuna üsna raske oli käigupealt arvestust pidada, siis seekord teeme nii, et paneme kõik tabajate nimed  siiakohta rohelisele taustale kirja. Blogile teadaolevalt sai nimekiri selline: metssead küttisid Kaljo Lihulinn ja külaline Rene Järvmägi.

Hirveküttide nimekiri sai pikem. Pihta said Aarne Mesila kahele, Tiit Mägi kaheleAndero Saimre kolmeleJürgen TammJanis Niit, Peep Kuus, Kristel Hani, Priit Kuus ja külaline Tarmo Sokolov ühele loomale. Kindlasti võtame vastu parandusi-täiendusi kui blogi mõnes asjas on puusse pannud. Aga laseme nüüd jutustada nendel piltidel, mis erinevaid kanaleid pidi saabunud on.

Varahommikune hiilimisjaht tõi nii poseerijatele kui piltnikule saagi üle sõnaõiguse. Ehkki Aarne väitel piirdus tema osa vaid sarvede hoidmisega.Foto: Tiit Mägi


Ajujaht sai alguse seapauguga. Kaljo sõnul lendas esimene üle tee sellise vilega, et teha polnud midagi. Vahele jäi aga teine, kes talle järgi tormas.
Foto: Alar Aavasalu

Janise seekordset lasku võtame kui näidist, kuidas ja kuhu tuleb saaklooma tabada.
Foto: Peep Kuus

Selle pulliga pidas Tarmo pikalt "läbirääkimisi", kas selliste sarvedega loom ikka on lubatud küttida. Saak ootas kannatlikult ja kui luba saadud, tehti lask. Lask oli hea, sarved külalisele nagu meil asi ikka käib. Kristel aitas kaelatabamusega asja lõpule viia.
Foto: Kristel Hani

Päeva uhkeima trofeega oli omaette lugu. Ajust tormas pull sõna otseses mõttes Tiit Mägi peale. Väga lähedalt tehtud lask ei saa tavaliselt kõige õnnestunum ja asja võttis üle Porka. Tubli jahikoer jõudis suure looma kinni hoida kuni Priit Kuus talle appi läks ja küttimise lõpule viis.
Foto: Tiit Mägi

Ehkki Rene sai tabatud seapõrsaga laskjate nimekirja, on tavaliselt mandrilt tulnud külaliste soovid suuremad. Seekord siis sai ta ilusat sarvepaari vähemalt katsudagi, mine tea, äkki mõjub tuleviku mõttes.

Suure looma männinoorendikust liivaküngaste vahelt välja toimetamine nõudis üksjagu tööd. Igatahes korralik plaan pandi paika ja välja toodud ta sai.

Hämardus juba kui sai hakata viimast kärutäit saagiga kodu poole viima.
 
Fotod: Kristel Hani

Eraldi tahaks rääkida ühest meie nobenäpust. Oli nii, et kütiliinilt oli kuulda sekundise vahedega kolm ühesuguse kõlaga lasku. Kohe anti raadiosse teada, et kolm hirve maas. Tundus esilagu küll naljana, aga tõde oli see, et jooksvast karjas suutis mees selle väikese aja jooksul tehagi just sellise saagi. Pildile sai Andero alles jahimajas saagi töötlemise juures kui ta Kristelilt tunnustust vastu võttis.
Foto: Toivo Vaik

Sel õhtul jäi jahiloss kauaks tuledesärasse. Saak tuli ära toimetada, päevaseiklused üle korrata ja maja järgmise jahipäeva jaoks korda teha.
Foto: Janis Niit

Õhtu lõppes traditsioonilise hirvemaksa praadimise ja kõige sinna juurde kuuluvaga. Neid värke toimetas nagu alati Madis Mets. Maitsev sai. Ja paika pandi ka 4.novembri jahiplaan. Koguneme nagu tavaliselt kell 9. Selle päeva jahti juhatab Aarne Mesila. Kes soovib teha varahommikust hiilimist, see saab end nimekirja kanda endale sobival ajal Jahilossis. Kellakeeramine soosib seekordset hiilimisaja pikkust.

Ehkki meil sel hooajal esialgu enam põdra küttimist plaanis pole, siis erinevalt eelmisest jahiaastast on nüüd aegajalt ka põtru liikumas näha. Loodame, et see uhke loom suudab ennast meie jahimaadel uuesti maksma panna.
Foto: Gert Aavasalu metsakaamerast

KOHTUME JAHIL!