23.10.22

On halvemaid, on paremaid saagipäevi...

Vanarahva tarkus olevat öelnud, et maailmas on kolm lolli tegelast - poissmees, kalamees ja jahimees. Nemad lähevad kodust välja teadmata, kas nad ka midagi saavad. Omal nahal saame öelda, et vähemalt viimastega päris nii ei ole. Isegi kui jahisaaki ei tule, saame looduselamuse, aga ka see sõltub ilmast ja vaataja ootusest.

Varajane hommik pakub alati silmailu. Kerge uduvine, värvikirev mets ja päikesetõus.

Foto: Toivo Vaik

Aga üksjagu unetuid meil mööda hämaraid metsi, põlluvahesid ja soid ringi hiilis, lootes päeva valgenedes sobivat saaklooma märgata. Veel enne kui uluk sind ennast märkab. Kes kelle üle kavaldab, on võitja, teada tõde juba ammustest aegadest.

Selle hommiku avasaagi hirvelehma näol tegi meie tegus naiskütt Kristel Hani. Kas see ka kogu jahipäeva õnnestumisele kaasa aitas, selgus alles jahipäeva lõpuks.
Foto: Arne Saagpakk

Ei läinudki pikalt kui tuli järgmine teade suurepärasest jahimehetööst. Hirvelehma ja vasika tabas Neeme Õige. Tema teab täpselt, kuhu tasub varahommikul hiilima minna.
Foto: Jaanika Kinks

Nende saakidega oli jahipäev saanud suurepärase avaloo ja jahilossi juurde kogunenud jahilised said enne metsades ringi tuulamise algust paraja adrenaliinilaksu kaasa. Aga päeva õnnestumiseks tuli ikkagi alustada tühja ajuga ja just seda me tegime! 

Kui eelmises loos sai kurdetud, et enamus meie jahimeestest pole sel hooajal põdravasikat näinudki, siis nüüd selgus, et ta ongi olemas! Pealekauba sattus juhtuma ka tõsise küti relva ette.

Hooaja esimese põdravasika võttis rajalt maha Janis Niit. Temalt sai hulga kiidusõnu ka saagi ette ajanud noor jahikoer Porka, kes tegi oma tööd suurepäraselt. "Täpselt nii nagu peab, saakloom ees, ise neli-viis meetrit tagapool. Viis pluss tegutsemine," nii kõlas hinnang koera tööle.
Foto: Priit Kuus

Juhtus ka olukord, kus põdralehm oskas tegutseda täieliku professionaalina. Justkui  läbiksid nemadki mingeid jahikoolitusi. Nimelt andis Gert eetris teada, et põder on jooksnud välja teeristi lähedale ja ragistab sealsama võsas ühe koha peal juba pikemat aega. Ta palus sealseid kütte olla väga tähelepanelik ja oodata aju lähenemist. Mis edasi juhtus oli see, et põder astus rahulikult välja just siis kui kütiliinile oli maanteedpidi lähenemas sõiduauto. Just nii, et kütile oleks jäänud põtra sihtides taustaks seesama auto. Sellistes olukordades jääb paraku püss palge panemata. Vaatas loom siis korraks küti poole ja kadus paraja raginaga ületee võssa. Aga mis läinud, see läinud.

Ei jäänud sel päeval noorematele alla ka üle seitsmekümneliste küttide esindaja. Täpse tabamusega võttis hirvelehma rajalt maha Endel Heinla. Mees ise avaldas küll arvamust, et ta on sel hooajal ühe hirve küttimisega juba pildil olnud ja polekski nagu vaja, aga protest jäeti arvesse võtmata ning plõks sai ära tehtud.

Jahisaagi tegemine lõppes sel päeval pauguga, mille lasi välja Kaljo Lihulinn. Ei saa ju üks tõsine jahipäev lõppeda ilma, et vähemalt ühte sarvikut poleks rajalt maha võetud.
Fotod: Toivo Vaik

Selline sai jahipäev, mis kandis numbrit 22.10.2022. Kuupäeva kirjapanemiseks oli vaja kolme numbrit - null, üks ja kaks. Tegus päev oli, tuleks selliseid veel!

Uuteks jahimehe tegudeks koguneme 29.oktoobril kell 9. Kes soovib proovida jahiõnne varahommikusel ajal, võtku ühendust Jürgeninga. 

KOHTUME JAHIL!

NÜÜD ON PARAS HETK JUHTIDA KÕIGI LUGEJATE-VAATAJATE TÄHELEPANU ASJAOLULE, ET MEIE BLOGI ON SAANUD TÄNASE JA EELMISE LOO VAHEPEALSEL AJAL POOLE MILJONI VAATAMISE OSALISEKS. KAHJUKS EI OLE VÕIMALIK KINDLAKS TEHA, KES TEGI BLOGI 500 000. KLÕPSU, AGA VAATAMATA SELLELE OLEME MEELITATUD. TULETAME MEELDE KA SEDA, ET EELMISEL AASTAL PÄLVISIME EESTI JAHIMEESTE SELTSI TÄNUKIRJA JA AUMÄRGI JAHINDUSE POSITIIVSE KAJASTAMISE EEST. BLOGI TOIMETAJA TÄNAB SIINKOHAL VEELKORD KÕIKI MEIE JAHIST OSAVÕTJAID, SEIKLUSTE KIRJELDAJAID JA PILTIDE EDASTAJAID. SEE KÕIK ON MEIE ÜHINE SAAVUTUS.
SUUR AITÄH!

Hetk kõrge tunnustuse vastuvõtmiselt EJS Presidendilt