3.10.22

Oh seda esimest ajujahti! Kaheks päevaks tegemist.

1. oktoobri hommik oli kaunis. Kellel silma, see oskab vaadata. Suurim ilu on sügisene päikesetõus.

Esimene ajujaht algas nagu teisedki taolised igal aastal. Mis jahiõnneks vaja oli, on see, et esimesest ajust miskit saaki maha ei jääks. Aasatepikkune kogemus ütleb, et siis läheb asi edaspidi ludinal. Tehti küll liikuvate ulukite suunas paar pauku, kuid kes see ikka tabab ülehelikiirusel liikuvaid metssigu või lendavaid hirvi. Seega, kõik, mis jahiõnneks vaja, sai paika, esimesest ajust saaki ei tulnud. Jäi vaid jõuda järgmisteni.

Hooaja esimese ajusaagi võttis rajalt maha Tiit Ennemuist. Tagasihoidliku suurusega hirvevasikas, aga ikkagi esimene!

Fotod: Kristel Hani

Ei läinudki kaua kui kõlas järgmine lask. Kommentaar raadioeetrisse, et räägib Kaljo Lihulinn ja saak on põdralehm!
Foto: Toivo Vaik

Ennelõunane aeg sai tehtud! Väike toidupala kulus igale jahilisele ära. Rassitud sai mis hirmus, saak tuli ju metsast välja sikutada!

Aga ennelõunast saaki oli veel. Kerli oli leidnud ühe vägeva hirvepulli sarve. Kui nüüd peaks keegi hea õnne korral tabama sama ulukit, on selle uhkus veel aasta võrra suuremaks saanud.
Foto: Toivo Vaik

Ei jäänud saagita ka teistega koos kodukandis Viidu küla all jahti pidanud Neeme Õige. Temalt saab alati täpselt teada, mis loom kus kandis liigub.
Foto: Ain Rüütel


Leia pildilt hirvepull! Uued ajud ja uued saagid. Madis Mets tabas noore hirvepulli, aga osav mees oskas teha nii, et lastud ulukit pole pildil nähagi. Kaaslased aga kinnitavad, et saagi mees siiski tegi. Midagi ta seal häbenes, aga eks ta ise teab, mida...
Foto: Tiit Kuus

Aga edasi läks lugu taas põdramaale. Samast ajust tuli kohe kaks prisket põtra, lehm ja pull. Omamoodi nähtus oli aga see, et mitte kummalgi sel päeval tabatud põdralehmal vasikat järel polnud. Mitte ainult seda, et keegi vasikat jooksmas ei näinud, vaid ka kütitud looma füüsis andis teavet, et ilma lapseta emad mõlemad. Kahjuks. Aga siis tuli veidi paugutamist, sest tabamuse said nii põdrapull kui lehm.

Kolm pluss kaks sarvepaariga põdrapulli tabas Toivo Vaik. Nagu hiljem selgus, oli seesama isend eelmises ajus kaks korda pääsenud. Esimesel korral looma sihtinud küti padrunitõrke ja teisel möödalasu tõttu. Kuna uus aju tuli umbes kilomeeter-poolteist eelmisest eemal, oli uluk juba jahimeeste "kolimise" ajal selle maa maha joosta jõudnud. Aga kolmas kord ei läinud tal õnneks...
Foto: Jürgen Tamm

Pulli paugust läks vaid vähem kui minut, oli raadiojaamas kuulda, et kütiliinile läheneb üksik põdralehm. Kõmatas kaks pauku ja mõlemalt poolt tabamuse saanud loom langeski saagiks. Mehed, kes teevad pauku ainult kindla tabamise korral on Peep Kuus ja Janis Niit.
Foto: Tiit Kuus

Ega see ajus tampimine kerge pole. Jüri Mesila võttis korraks aja maha kuni metsas rassinud kaaslased järele jõuavad.
Foto: Kristel Hani

Ehkki päev oli veninud juba õhtu poole ja hingeldavaid ajulisi oli rohkem kui üks, otsustati veel korra jahiõnne katsetada. Et hea päev, ehk läheb üks saak veel õnneks! Läkski!

Ei läinudki pikalt kui kütiliinil kõlas lask ja raadios täpse küti Tiit Mägi informatsioon, et saagina on tabatud hirvepull.
Foto: Kerli Mägi

No sellega see päev siis ka metsas ja soodes oma lõpu sai. Aga iga jahimees teab, et suur osa tööd seisab veel ees. Enne kui saakloomad töötlejale edasi anda saab.

Koorem sarvi ja sõrgu saabus jahimajja. Jõudu tööle!

Üks kordaläinud jahipäev peab ju maksapraadimisega lõppema. Siinkohal esitleme jahijärgset üritust nimega Mehed köögis. Praemeister Madis Mets on sõiduvees. Teda assisteerib Urmas Trei.
Fotod: Kristel Hani

Sellega oli jahipäeval ots peal. Kui kaua käis praemaksa maitsmine, seda teavad vaid asjaosalised. Aga igatahes oli kogu seltskond koos uuesti pühapäeval, mil läks lahti põdrahakkliha valmistamine. Selle päeva pildid tegi kõik Kristel Hani.

Hakklihamasinistide brigaad koosseisus Riivo Nael, Tiit Mägi ja Tiit Kuus.

Päts pätsi järel liiguvad hakklihaportsud rivisse. Portsumeister Kalle Voog toimetab kärmelt, Toivo Vaik loeb rivisse asetatud hunnikud üle. Mitu peab olema, teab Arne Saagpakk.

Gert Aavasalu tunneb rõõmu sellest, et naisel on tänu jahiseltsi ostetud suurele hakklihamasinale kodus hoopis vähem tööd ja saab oma vabanenud aja nüüd kõik mehele pühendada.

Selle rõõmsa pildiga tõmbame eelmisele nädalavahetusele joone alla. Aga me oleme alles alguses, tööd on veel oioi kui palju! Uuteks jahimehe tegudeks koguneme 8.oktoobril kell 8.30. Kui kellelgi on indu teha varahommikul hiilimisjahti, see võtku eelnevalt juhiste saamiseks ja nimekirja pääsemiseks ühendust jahijuhataja Jürgeniga.

Hiilimisest kütime metssigu, hirvi ja põdravasikaid!!! PÕDRALEHMA hiilimisest EI KÜTI! Seda on järel vaid üks isend ja küttimiseks antakse võimalus ajujahil. Jaht põdrapullile on selleks hooajaks lõppenud.

KOHTUME JAHIL!