16.10.22

Viimasel jahipäeval oli Diana vist Hiiumaal

Jahiga on ikka nii, et vahetevahel on jaht hoopis naa. Kas see eilne päev nüüd just päris naa oli, eks seda otsustab iga osavõtnu ise. Vaatamata kõigele sai päev tegus ja nagu meil ikka kombeks on, kui muud oli vähe, siis nalja oli nabani. Hulk jutupaunikuid koos ja raadioeeter päevläbi valla.

Varahommikusest jahimaja poole sõitmisest võttis Andre Pildre kaasa noore hirvepulli. Miks mehe nägu aga sündmuse jäädvustamisel nii tõsine välja näeb, teab ta vaid ise. Aga lask oli täpne ja saak tabatud igati korrektselt.

Foto: Urmas Pildre

Aga ajupäev algas igatepidi jahiõnne tegemisega, sest võtsime ette isegi kaks esimest saagitühja aju. Selleks, et järgnevad paremat saaki tooks. Loomi neis küll nähti, ent küttimiseks parajat ette ei sattunud. Aga ilmselt pingutasime kahega üle, sest päev kuigi heldeks ei osutunud. Või oleme lihtsalt harjunud jahtidega, mis saagirohkemad ja seega ise enda suhtes liiga nõudlikuks muutunud. Lisaks hommikusele pullile lisandus vaid üks hirvelehm, sellega päevasaak piirduski.

No kes muu see laskja ikka oli kui Priit Kuus. Meie üks kõvematest kõmmutajatest.

Foto: Neeme Õige

Lausume ka tänusõnad kõigile ajajatele, kes pikad jahipäevad ilusasti vastu peavad. Samas ootame vabatahtlikke ajusse tulema. Erilise kummarduse teeme maaomanike poole, aga loomulikult ka kõik teised huvilised on oodatud. Ole hea, pöördu lihtsalt ühe tuttava jahimehe poole, temalt saad juhised, et kus ja mis ning tule aga ajupäeva hommikul kohale. Saagi jagamisel on iga ajuline võrdsel positsioonil jahimehega.

Ajus olles võib metsast leida veel ühte-teist. Aivo sai seekord heitsarve.
Foto: Toivo Vaik

Kuna hirvejaht on kestnud juba kaks kuud, on paljud jahimeestest märganud, et suurulukite arvukus on  langustrendis. Metssiga muidugi välja arvatud, neid kütime alati kui ette satub ja valiklaskmist ei tee. Hirvede hulk on märgatavalt vähenenud, põder tundub meie metsades juba kadumas liik olevat. Juhul kui meile ka järgmistel hooaegadel samas määras kohustusi kaela lükatakse. 

Selle teema lõpetuseks üks tore pilt ulukist, kes tahtis teha passipilti. Välja tuli küll natuke kehvavõitu, nii et tuleb uuesti üritada.
Pilt Olav Etverki rajakaamerast.

Jahimees on parandamatu optimist ja ta töötab edasi. Uueks ajujahiks koguneme 22. oktoobril kell 9. Kes soovib teha varahommikust hiilimisjahti, see saab end uude nimekirja panna jahimajas või siis pöördugu Jürgeni poole. Hiilimisest kütime jätkuvalt põdravasikaid, hirvi ja metssigu. Lootus sureb viimasena, ehkki enamus meie jahimeestest pole sel hooajal põdravasikat isegi näinud mitte.

Üksik sokk seirab jahimeest huviga. Ta teab, et meie mehed teda ajujahis ei kimbuta.
Foto: Neeme Õige

KOHTUME JAHIL!